Kambodja

Veasna, Naomi och Gunilla Bun

Veasna, Naomi och Gunilla Bun

Här kan du läsa de hälsningar som familjen Bun skickar till oss. Familjen består av Gunilla, Veasna och Naomi.

Tillbaka till Missionssidan


Juli 2016

Vi landade i Sverige för två veckor sen och har sen dess försökt komma iordning. Vi är med i systemet igen och har kunnat beställa internet (som jag använder nu) och kan låna böcker på biblioteket. För övrigt har vi röjt upp det värsta i trädgården vid stugan och vi har sovit mycket. Några jobb har vi sökt men inget napp än (förutom att Veasna har fått ett sommarjobb på FUBs sommargård i Varberg i några veckor) och vi letar nånstans där vi kan bo efter sommaren.

Det är betydligt kallare här än i Kambodja så vi har flera lager med kläder på oss mest hela tiden. Veasna skypade med sin bror igår och han var helt förundrad över att Veasna hade så mycket på sig inomhus!

Naomi fick besked igår att hon kommit in på det gymnasieprogram som hon har sökt så hon är glad men också orolig för hur det ska bli på en ny skola.

Kambodja 

Vi hade fullt upp att göra in i det sista men vi var inte helt slutkörda. I slutet på maj ordnade personalen i VDP och på kontoret en jättefin avskedsfest för oss båda. Det var många uppmuntrande ord och god mat, vi kände oss mycket älskade och uppskattade.

Det som var jobbigast var att Gunilla var tvungen att sitta med personalen och göra stora nedskärningar inför nästa budgetår som börjar 1 aug. En stiftelse som gett mycket pengar i flera år hade ekonomiska problem och meddelade i slutet på maj att de kommer att stänga ner stiftelsen. Det kommer att bli ett hårt år för personalen som är kvar såvida de inte får in mer pengar än de beräknat. Om det är någon av er som vill vara med och hjälpa barnen i VDPs skolor att kunna fortsätta få hjälp med sin utbildning så hör av er till oss. Undersökningar visar att de som kan läsa och skriva ordentligt får ett bättre liv även om de inte går färdigt skolan till 9:an eller gymnasiet så vi vet att vi hjälper dessa barn till ett bättre liv.

Framtiden

Vi fortsätter leta jobb och boende samt att njuta av den svenska sommaren, även när regnet öser ner.

Den 13 augusti kl 13-18 håller vi öppet hus i SMU-gården i Gånghester. Vi tänkte slå två flugor i en smäll. Vi vill tacka er alla som följt oss och stött oss under vår tid i Kambodja och samtidigt firar vi att vi båda fyllt 50 år under det senaste året. Ni är alla varmt välkomna!

Meddela gärna om ni kommer så vi kan planera för maten. Se nedan för tel nr och email adress.

Detta blir vårt sista nyhetsbrev men vi håller jättegärna kontakten med er alla via email, facebook, telefon eller annat sätt.


Maj 2016

Tiden rusar iväg och det är nu bara en dryg månad kvar innan vi avslutar den här perioden i Kambodja. Vi har nyss firat kambodjanskt nyår och upplever en mycket varm period med temperaturer på över 40 grader vissa dagar. För oss går det an att leva med värmen men tänk er dem som endast har ett litet hus med plåttak och kanske ingen ström!

Arbete

Gunilla har lämnat över ansvaret till de två co-program managers som jobbar med henne. De här sista månaderna jobbar hon med att se över att alla dokument är uppdaterade och att färdigställa vissa dokument som personalen jobbat med ett tag.

Veasna håller på med att avveckla gästrumsdelen av kontorsbyggnaden och har just sålt sängar, madrasser, kuddar mm som inte behövs mera. Han har också åkt runt och letat efter ett annat hus att hyra för kontoret som vill flytta närmare de olika delarna av Asian Hope.

Även om vi lämnar Kambodja nu för en längre tid så kommer en del av våra hjärtan vara kvar här och vi hoppas att inte heller ni ”överger” folket här. Vi vill fortsätta stödja arbetet här på olika sätt, bl a vill vi vara med och stödja Asian Hope så de kan fortsätta arbetet med skolorna i det projekt Gunilla jobbat med. Vi vill fråga er alla om ni vill vara med och stödja de här barnen? En plats för ett barn kostar $500/år vilket med dagens växelkurs är ca 4000 kr, vilket blir lite över 300 kr/månad. Det här täcker alla kostnader för skolorna såsom skolmaterial, lärarlöner, hyra, näringsrikt fika mm. Vi hoppas på att tillsammans med er kunna stödja två barn varje år. Låt oss veta om ni vill vara med och hjälpa på det här sättet. Vi kommer att översätta de nyhetsbrev som skickas för de av er som inte läser engelska. Det går naturligtvis också bra att skicka pengar själv direkt till Asian Hope om man så vill (http://www.asianhope.org/1child1year/)

Familjen

Om en vecka flyttar vi ut ur det hus där vi bott sen 2010 (det är det längsta vi nån gång bott på nåt ställe, fast vi var ju i Sverige ett år under den tiden) för att sista månaden bo tillsammans med Veasnas syster och mamma. Som vi skrev ovan så är det mycket varmt och när man packar är det inte alltid lätt att vara precis där fläkten blåser så det går långsamt.

Be gärna för den här sista tiden här i Kambodja och för vår ankomst till Sverige. När vi landar måste vi börja leta boende så fort som möjligt och söka arbete för oss båda. I början på juli får Naomi besked om hon kommit in på det gymnasieprogram som hon sökt. Hon ser inte direkt fram emot att lämna sina vänner här så be för henne att hon snabbt hittar nya vänner i Sverige.


Februari 2016

Vill börja med att tacka er alla som bett för både Ravy och Pech under de gångna veckorna. Ravy är mycket bättre och vi hoppas att hon ska kunna komma tillbaka till jobbet om några veckor, i alla fall på deltid till att börja med. Pech hoppar omkring med sitt gåstöd och får väl också vänta några veckor till innan han kan börja jobba igen. De tackar båda två för er omtanke om dem.

Arbete

Gunilla:

Vår nya skola är igång och det är nästan 60 elever än så länge. Det är naturligtvis roligt att många vill gå i vår skola men det är också beklämmande att se så många 10-13-åringar som knappt kan skriva sina namn trots att de går i 5:an-6:an i vanliga skolan. Nästan alla av de nya eleverna har börjat i 1:a klass och bara ett fåtal i 2:a klass.

Det är kanske en del av er som undrar varför vi inte visar fler bilder från våra jobb i de här nyhetsbreven vi skickar ut. Anledningen är att Asian Hope har en restriktiv policy när det gäller att använda bilder av de barn som är med i vår verksamhet och vi får inte använda foton av barnen utan särskilt tillstånd av föräldrarna. För de av er som vill se lite bilder går det bra att gå in på Asian Hopes hemsida och titta på de bilder som finns där http://www.asianhope.org/  klicka på 1 Child 1 Year och ni kan se bilder av sex av de barn som går i våra skolor.

I mars kommer jag att lämna över större delen av ansvaret av arbetet till de två co-program managers som har jobbat tillsammans med mig sen i höstas. De har då drygt tre månader på sig att sköta jobbet då jag fortfarande finns här och kan stötta dem.

Veasna:

Julfesten vi skrev om i förra brevet gick bra, maten var god och en del vann en julklapp!

Den träning för barnskyddspolicyn som skulle hållits i december blev flyttad och skall hållas nu i mars istället.

Jag har börjat förbereda för att överlämna mina arbetsuppgifter till andra inom Asian Hope. Många av de uppgifter jag har kommer att försvinna när jag åker härifrån. Under hösten bestämdes att vi inte längre ska ha några gästrum i samma hus som kontoret. Personalen finns fortfarande kvar för att städa kontoren och laga mat till kontorspersonalen. Med tanke på det kärva ekonomiska läget för Asian Hope kommer det troligtvis inte finnas någon som jobbar särskilt med personalvård på samma sätt som jag har gjort.

Familjen

Naomi har skickat in sin ansökan till gymnasiet, vi har börjat röja i våra grejer för att se vad vi vill ta med till Sverige och vi har bokat våra biljetter (vi landar i Sverige i mitten av juni). Om ni har missat det tidigare så planerar vi att flytta till Sverige i sommar och bo där under Naomis gymnasietid. Vad som händer efter det får vi se då. Alla som nån gång har flyttat vet hur jobbigt det är att bestämma vad man ska spara och inte, och särskilt när man är mycket begränsad i vad man kan ta med sig.


December  2015

Vi är redan inne i advent och det är snart jul igen. För er som följt oss under åren vet att julfirandet bland Kambodjas kristna är mycket olikt det svenska. Kambodjanerna som helhet firar inte jul även om det finns mycket julpynt att köpa i affärerna. Det är ingen helgdag så församlingarna firar på den helg som är före eller efter juldagarna. Julen är ingen familjehögtid här utan församlingarna brukar bjuda in grannar och släktingar för att berätta varför de firar jul. Själva har vi tagit fram adventsljusstaken och det blir lite mera pynt närmare jul, julmaten består av Janssons frestelse och köttbullar så vi känner inte av någon julstress direkt vilket är skönt.

Arbete

Efter att ett par olika husägare ändrat sig i sista stund har vi nu ett påskrivet kontrakt och har börjat använda det hus där Gunillas projekt ska starta en ny skola. Vi fick tillträde 1 december och har nu börjat förberedelserna för att kunna starta i januari. Området där skolan ska startas ser ut att vara på landsbygden men hör till Phnom Penh stad. Det är mycket fabriker i området och det är många som jobbar som byggarbetare. När vi tidigare pratade med myndigheter, skola och byfolk sa de att många barn slutar skolan redan i 4-5:an för att börja arbeta i fabrikerna. Det är de som är med och syr bl a H&M’s kläder som ni köper i Sverige. Det finns också en del barn som aldrig gått i skolan och de hoppas vi kunna nå i första hand.

Veasna är med i planeringsgruppen för Asian Hope’s julfest för personalen så han har haft lite extra att göra de senaste veckorna. Vid julfesten får även familjen följa med så det brukar bli ganska många. Han håller också på att revidera materialet för den träning om Asian Hope’s barnskyddspolicy som hålls för all ny och gammal personal. Det har börjat ganska många nya under hösten så en träning ska hållas senare i december.

Familjen

I slutet på november var det vattenfestival i Kambodja. Helgdagarna låg mitt i veckan så genom att ta ledigt måndagen fick vi ledigt nästan en hel vecka. Vi passade då på att ta med Veasnas två systrar till Angkor Wat och sedan åkte vi vidare till Preah Vihear provinsen och hälsade på deras bror som bor där. Ingen av hans systrar har varit på något av dessa två ställen och tyckte det var jätteroligt. Deras bror tyckte också det var roligt att efter över 20 år i provinsen få besök av sina systrar (vi har varit där ett par gången tidigare)


Augusti 2015

Semestern i Sverige gick fort, var kall men vi kunde ändå vara ute och njuta av naturen och släkt och vänner gick bra att träffa inomhus. Vi har nu varit tillbaka i en månad och allt är som ”vanligt” igen.

Här i Kambodja är det regnperiod men stora delar av landet fick regn mycket sent vilket försenar risplanteringen och det är risk för att regnet slutar innan riset hunnit växa färdigt.

Arbete
I förra brevet skrev vi om de intervjuer som gjorts med en del av våra elever. En kort sammanfattning om varje elev kan ni läsa på hemsidan om ni är intresserade http://www.asianhope.org/1child1year/  (tyvärr bara på engelska).

De senaste veckorna har varit intensiva då Asian Hope har börjat sitt nya räkenskapsår, Gunillas program har en del ny personal och vi har sökt efter en ny plats att starta en catch-up school (komma-i-fatt skola). Den nya platsen är utvald och den ligger i utkanten av Phnom Penh. Det finns ingen annan organisation, kyrka eller annan grupp som jobbar med utbildning i de byar som vi har utvalt. Nu börjar arbetet med att rekrytera personal, hitta en byggnad att hyra, skapa relationer med lokala myndigheter, testa barn som vill börja i vår skola mm. mm.

För Veasna kommer det att bli lite förändringar inom den närmaste framtiden. Han kommer fortfarande att ha tre olika jobb men gästrummen på Asian Hope kommer att stängas för att istället hyras ut som kontor till andra organisationer. Han kommer fortfarande att ansvara för att allt fungerar där men det blir en mindre del av hans arbete. En ny sak är att han tillsammans med en av de huvudansvariga inom Asian Hope kommer att starta en stödgrupp för kambodjanska arbetsledare. Alla av er som jobbar/har jobbat som chef/arbetsledare vet att det inte alltid är så lätt,  speciellt i början, och därför har de bestämt att starta den här gruppen.

Familjen
Naomi har börjat 9:an och har delade känslor inför det. Samtidigt som hon tycker det är roligt att träffa sina kompisar igen så vet hon att detta är sista året de läser tillsammans och sen kommer de spridas ut över världen när det är dags för gymnasiestudier. Nästan alla hennes lärare är nya på skolan så hon saknar sina gamla lärare som hon kände väl.

Varma hälsningar
Gunilla, Veasna och Naomi


Bönebrev juni-juli 2015
Arbete
Den nya budgeten är nu hos styrelsen för Asian Hope. Budgeten är fortfarande inte i balans och de håller på att fundera ut hur de ska göra för att orsaka minsta möjliga påverkan för de barn och ungdomar vi jobbar med. En slutlig budget ska tas i styrelsemötet i mitten av juni.

De av personalen inom Asian Hope som jobbar på de två internationella skolorna har nu påbörjat sin ledighet. Be att de kan vila sig och komma tillbaka utvilade om en dryg månad. Catch-up skolorna som drivs i det byutvecklingsprojekt som Gunilla leder har inget längre lov utan håller på året runt. Eleverna går där för att de ligger efter i skolan i förhållande till sin ålder och därför tar de inga längre lov.

Vi tackar Gud:
-för att vi nu har en bil att använda under tiden vi är i Sverige
-att vi mår bra och allt vi fått se Gud göra i våra egna och andras liv

Övrigt att be för:
Främsta anledningen till att vi åker till Sverige är för att träffa Gunillas mamma så vi kommer att tillbringa mycket tid tillsammans med henne. Be att vi får några fina veckor tillsammans och att vi kan koppla av.
De allra flesta bönderna i Kambodja är fortfarande helt och hållet beroende av regn för sitt ris och andra grödor vilket gör dem mycket sårbara de år som regnet inte kommer i lagom mängd.  Be för att regnperioden kommer igång snart så att de får en bra start på årets odlingssäsong.

Viktiga datum under juni-juli
11-12 juni Veasna håller i repetitionsdagar för all personal i Asian Hope
12 juni Naomis sista dag i skolan innan sommarlovet
15 juni-23 juli Vi är i Sverige
23-26 juni Vi är med på fältarbetardagar på Restenäs
14-19 juli Naomi är med på Missionärsbarnsträffen på Hjälmargården

Tack för att ni ber för oss.
Hälsningar
Gunilla, Veasna och Naomi


Bönebrev maj 2015
Arbete
Vi hade några fina dagar tillsammans med personalen i det program som Gunilla jobbar med. Dagarna fokuserade på att ge en bra förståelse för vår fem-årsplan och vart vi är på väg. Det var fin gemenskap och uppmuntrande att se dem tillsammans.

Alla delar av Asian Hope har gjort sina budgetar och totalt fattas det en del pengar. Det är aldrig roligt att behöva dra ner på något som planerats in för nästa år så be för vägledning om hur detta ska göras med minsta möjliga påverkan för de barn och ungdomar vi jobbar med.

Vi tackar Gud:
– för den förändring som skett hos några av personalen och föräldrar som Veasna jobbat med under ett par år. De har fortfarande problem men tar nu ett helt annat ansvar för sitt handlande och sina familjer
– för en avkopplande ledighet under det kambodjanska nyåret när vi fick tillfälle att träffa alla Veasnas syskon under ett par dagar.

Övrigt att be för:
Fortsätt att be för en bil att använda under vår Sverige-vistelse i sommar. Vi kan tänka oss att låna eller köpa en bil för tiden vi är där.
Be för säkerhet i trafiken här varje dag, vi är tacksamma varje dag som vi kommer hem utan att något har hänt.

Viktiga datum under maj
– 9-10 maj Naomi är med på en simtävling i Vietnam mellan internationella skolor i Sydostasien
– 13-15 maj Veasna är med på ungdomsläger för universitets-studenterna han jobbar med
– 25 maj-5 juni Personal kommer från Asian Hopes huvudkontor för att göra intervjuer och video på våra skolor som ska användas i årets insamlingskampanj. Be att allt ska fungera och att de ska hinna med allt de planerat under tiden de är här.

Tack för att ni ber för oss.
Hälsningar
Gunilla, Veasna och Naomi


25 april -15
Sist vi skrev var det dags att fira det kinesiska nyåret, den här gången har vi precis firat det kambodjanska nyåret. Det kambodjanska nyåret är årets största helg och de flesta tar ledigt i en hel vecka. Vi åkte några dagar till Veasnas hemby där vi var tillsammans med hans syskon och syskonbarn.
En ny bro invigdes en dryg vecka innan nyåret började. Vid större helger har det alltid varit mycket långa köer och man fick vänta 8-10 timmar för att komma över med färjan. Trots bron var långa köer även i år. Anledningen till det var att många gjorde en liten utflykt för att titta på bron och var naturligtvis tvungna att stanna mitt på bron och ta kort för att visa att man varit där. När nyhetens behag har lagt sig kommer bron underlätta resorna åt sydost betydligt. Det många tjänar på är ofta också något som en del förlorar på. Det har varit hundratals människor som förtjänat sitt uppehälle genom att sälja dricka, godis, frukt och annat ätbart till de som väntar i färjekön. Enligt en tidningsartikel kommer många att få det svårt särskilt de som är lite äldre och inte har möjlighet att flytta till en annan del i landet eller inte orkar jobba på fabrik.

Arbete
Genom sitt arbete med personalen inom Asian Hope var Veasna med på de personaldagar som Gunillas personal var på precis före nyåret. Det är så roligt att jobba med den här personalen och se hur ivriga de är att lära sig nya saker och tillämpa det i sitt jobb och samtidigt jobbar de så bra ihop och bryr sig om varandra.
I sitt jobb på Joshua center har Veasna under ett par månader undervisat personalen i ledarskap och om några veckor ska han åka med på det årliga läger de inbjuder studenterna till. Det kan ibland vara utmanande att ha flera olika jobb och kunna passa ihop de olika arbetspassen så be gärna för honom när han planerar sitt arbete tillsammans med sina olika chefer.

Familjen
Vi är mycket tacksamma för att vi har ström så att vi kan använda luftkonditionering nu när det är som varmast. Klockan är åtta på kvällen när detta skrivs och det är fortfarande 36 grader ute, då är luftkonditioneringen underbar och gör att man kan sova gott trots allt.
Som vi skrev i förra brevet så kommer vi till Sverige i sommar. För att kunna bo i vår stuga och ta oss runt lite grann så behöver vi en bil. Känner ni någon som har en bil att låna ut eller sälja till ett bra pris så får ni gärna höra av er.
Naomi fortsätter vara med i skolans simlag och hon har i år igen blivit uttagen till att åka med till Vietnam för att tävla mot andra internationella skolor i Sydostasien. Hon var för några veckor sen med på nationella tävlingar för ungdomar 9-18 år. Det börjar bli en del som elitsatsar i Kambodja på olika idrotter och de som var med i det nationella laget vann alla tävlingar. Naomi tyckte det var helt ok för det vore konstigt om några elever från en skola skulle vinna över de som är med i det nationella laget.

Varma hälsningar
Gunilla, Veasna och Naomi


13 feb -15
Om 6 dagar firas det kinesiska nyåret av alla kineser och många andra här i Kambodja. Affärer, som ofta ägs av etniska kineser, har särskilda erbjudanden, mängder med gåvokorgar syns i affärerna och dekorationer hängs upp, allt med något rött på sig om det inte är helrött. De här dagarna är inga helgdagar men eftersom så många vill fira så stängs det mesta, även många skolor stänger för lärarna tar ledigt.

Arbete
De eleverna som går i VDPs Catch-up school har haft prov. Efter förra provet i juni/juli förra året så var det drygt 12 % som hade kommit upp i rätt nivå för sin ålder. Det slutliga resultatet för det här senaste provet är inte klart än men det som är klart är att den siffran kommer att stiga! Målet är ju att alla ska komma ifatt för sin ålder men det kommer hela tiden nya elever som ligger efter så vi kommer aldrig att komma upp i 100 %. De flesta ligger 1-2 år efter men vissa läser bara klass 1 eller 2 fast de borde vara i 6:an eller 7:an. Det är så roligt att se dessa elever fortsätta sin väg mot rätt nivå för sin ålder och ni kan tänka er hur glada de är att de nu äntligen kan läsa och skriva.
Asian Hope driver ju också två internationella skolor och vi försöker bygga relationer mellan dessa och VDP eleverna. I förra veckan hade de ett Jog-A-Thon vid en av de internationella skolorna, då eleverna samlat in pengar för att hjälpa till att ge VDP eleverna möjlighet att få tandvård. Väldigt många barn i Kambodja förlorar sina tänder pga av okunskap om hur man sköter sina tänder samt att de inte har råd att gå till tandläkaren. VDP eleverna från en av skolorna var med och sprang och hade också samlat in lite pengar, även om de inte har så mycket så finns det alltid andra som har ännu mindre. Denna veckan kom två klasser från en av de internationella skolorna på besök till en av VDP-skolorna. De sjöng några lovsånger, tittade på ett drama och lekte tillsammans. Trots att de har mycket olika förutsättningar så är de ändå så lika och har roligt tillsammans.

Veasna har börjat undervisa personalen på Joshua center en gång i veckan. Undervisningen handlar om olika sätt att organisera arbetet för att kunna arbeta mot ett gemensamt mål och vara effektiva. Detta kommer att fortsätta under en längre tid och han ser fram emot det, det är ju faktiskt vad han önskat göra sen han började men ledaren har inte gett klartecken innan nu.
När det gäller hans arbete med personalstöd inom Asian Hope så håller han regelbundet andakt/bibelstudier på flera av arbetsplatserna vilket han tycker är roligt.

Familjen
Vi mår alla bra även om vi haft en omgång med förkylning som drabbade oss allihop i tur och ordning. Naomi fortsätter med simningen. När det tävlar mot andra skolor tävlar de som grupp i varje åldersgrupp för sin skola. Den åldersgrupp som Naomi är var i senaste tävlingen överlägset bäst över de andra skolorna.
Även i Naomis skola uppmuntrar de eleverna att dela med sig av det de har och få andra att göra detsamma. Under året försöker de få människor i deras närhet att ge pengar för varje bok de läser. Eleverna har fått välja mellan tre olika projekt som deras pengar ska gå till och Naomi har valt att ge sina pengar till ett kvinnosjukhus, med onkologi som specialitet, som en organisation håller på att bygga här i Phnom Penh.
Vi har bokat biljetter för att åka till Sverige under sommarlovet, den här gången kommer vi alla tre. Vi hoppas vi kan träffas då även om det är under semestertiden.

Varma hälsningar
Gunilla, Veasna och Naomi


20 okt -14
Hösten är full av olika helgdagar här i Kambodja. I slutet på september var det en av årets största högtider, nu senast, den 15 okt ”firades” den dag då den förre kungen avled. Snart är det dags att fira den nuvarande kungens kröningsdag och i början på november är det vattenfestival. Enligt lag ska alla ha ledigt dessa dagar men i verkligheten är det inte så. Särskilt de som är dagavlönade jobbar på som vanligt förutom ett par av de större högtiderna. Sammanlagt har Kambodja 26 helgdagar på ett år och om någon faller på en lördag eller söndag så är man ledig på måndagen efter!

Arbete
Veasna träffade i början på året en familj som har sina barn på en av Asian Hopes internationella skolor. Familjen får stipendier för båda barnen men måste alltid betala en viss del själva. Skolan upplevde att familjen inte var ärliga i sin kommunikation med dem och att de på olika vis försökte smita ifrån att betala sin del av skolavgiften. Veasna blev tillfrågad av rektorn att prata med familjen vilket han gjorde. Bl.a pratade de om familje-ekonomi och att det bästa är att vara rak och ärlig i kommunikationen inom familjen och med skolan. Personalen har berättat att deras relation till familjen har förbättrats betydligt. Veasna är noga med att han inte löser problemen åt dem han pratar med utan han hjälper dem att hitta lösningen själva. I utvecklingsarbete brukar man säga: Ge en man en fisk och han blir hungrig igen, lär honom att fiska och han kan äta tills fisken tar slut, lär honom tänka så hittar han en annan föda när fisken tar slut. Det är uppmuntrande för honom och andra när de ser att det fungerar.

Det program som Gunilla jobbar med finansieras dels genom vinsten från de internationella skolorna som Asian Hope driver och dels genom bidrag från stiftelser och enskilda personer. Som en del av arbetet att samla in tillräckligt med pengar har Asian Hope börjat använda en websida som är till för icke vinstdrivande organisationer. Gunilla, tillsammans med sina projektledare, samlar in pengar till ett särskilt set av material för att träna läsning, skrivning och matematik.  Om det är någon av er som skulle vilja vara med och ge till det här så gå till följande sida: (ni får kopiera och klistra in)
https://connect.clickandpledge.com/Organization/asianhope/campaign/VillageDevelopmentProgram/fundraiser/GunillaBun/
Den här sidan är tyvärr bara tillgänglig på engelska. Man betalar med sitt kontokort och i dollar, det går bra att vara anonym om man vill det. För tillfället ligger växelkursen på drygt 7.20 kr för 1 US dollar, så 10 dollar blir lite över 70 kr. De pengar som samlas in till specificerade saker som dessa set vi samlar till så går allt direkt till inköpen av dessa saker.

Familjen
Vi mår nu alla bra igen efter att Gunilla var sjuk så länge i september. Naomi har blivit tonåring under oktober och firade det med att åka skridskor! med sina kompisar på det nya shopping-centret som öppnade för några månader sen. Just nu ser vi fram emot att få besök av Gunillas syster i slutet på oktober.

Varma hälsningar
Gunilla, Veasna och Naomi


Tillbaka till Missionssidan